zaterdag 27 maart 2010

What women want during a recession

Marketingweek laat in een artikel weten dat de recessie een grote impact heeft op het koopgedrag van de consument, en in het bijzonder het koopgedrag van de vrouw. Ongeveer twee keer zoveel vrouwen (28%), vergeleken met mannen (15%), houden hun hand steviger op de knip in deze tijd. Daarnaast zegt de helft van deze vrouwen (51%) dat ze nu meer goedkope producten en huismerken koopt dan voorheen. Ook koopt de vrouw nu vaker kleine luxe goederen (Lipstick Effect) om zichzelf toch stiekem even te verwennen.
Overall een grote verschuiving in het gedrag van deze belangrijke consument. En hoog tijd voor merken om als de mallemoer actie te ondernemen om hun klanten te behouden.

Maar hoe te handelen in deze tijd? De verschuiving in het koopgedrag vraagt om een andere tactiek. Als premium merk bijvoorbeeld ben je niet meteen verloren, maar de focus moet ergens anders komen te liggen. Niet op de glossy kant van het merk, maar op de kwaliteit; je krijgt waar voor je geld.
Het is belangrijk voor een merk om de vrouw te laten weten dat ze begrepen wordt en aan haar kant staat. En dit is niet zo simpel als een roze bom laten ontploffen op de producten. Lange termijn investeringen is wat we nodig hebben om de vrouw te raken en te blijven raken. Zoals de winkelinrichting in een elektronicazaak aanpassen om specificatie-dolle vrouwelijke consumenten te voorkomen.

De huidige economische ontwikkelingen mogen dus een belletje, of beter gezegd een alarmbel laten rinkelen bij merken. Alle merken dus. Want de van huis uit mannenmerken (auto en elektronicamerken zoals genoemd door Marketingweek) worden het hardst getroffen als ze nu niet heel hard gaan focussen op de vrouw. Een focus met als doel: “generating a more effective way of doing business with half the people on the planet”.

zaterdag 20 maart 2010

Mannen willen maar 1 ding...

Oermannen beware! Kruidvat komt (in samenwerking met Gillette) met een nieuwe actie, gericht op mannen. De 'Mannen willen maar 1 ding’-weken zijn bedoeld voor de Man met een grote M. De actie moet de Mars-bewoners als wespen op de appeltaart naar Kruidvat zien te bewegen.

Een goed initiatief van Kruidvat om de marketingblik te verbreden en verdieping te zoeken in de beweegredenen van de man als nieuwe communicatiedoelgroep. Volgens onderzoek van Kruidvat besteedt de Nederlandse man namelijk steeds meer aandacht aan zijn uiterlijk en gebruikt hij veel verzorgingsproducten. Deze goed verzorgde man draagt al enkele tijd niet meer de titel ‘metroman’, maar wordt liever gezien als 'een stoere verzorgde man die nog steeds gewoon van echte ‘mannendingen’ houdt'.
Een interessant gegeven wat een tactische marketingstap als gevolg heeft. De man betrekken in de communicatie van Kruidvat, middels een actie waarin deze man centraal staat.

Over de uitvoering van de actie valt echter te twisten. Met behulp van raceauto’s, voetbal en een blonde dame genaamd ‘Elise’ in een catsuit van niet al te hoge kwaliteit wordt de man aangespoord om de speciale mannenkoopavond te bezoeken.
Nu zijn wij gespecialiseerd op Venus-gebied en hebben we niet al te veel kaas gegeten van Mars, maar we weten niet zeker of deze clichématige troeven nog werken bij de man van nu. Niet te vergeten dat de vrouw met deze actie wordt buitengesloten. Zonde!

Een stap in de goede richting van Kruidvat dus. Maar wij geloven toch meer in een structurele aanpak, dan in een eenmalige actie (én wensen bovenal Elise een fijner pitspoezenpak toe…). Clichés adieu!