zaterdag 20 december 2008

Humor van Venus

Humor. We houden ervan, maar we kunnen niet allemaal even hard lachen om dezelfde grappen. Waar een man van zijn stoel afglijdt van de buikpijn veroorzaakt door een beangstigende en oncharmante schaterlach inclusief speekselspettertjes, verschijnt er op het gezicht van de vrouw misschien wel een beleefd, maar pijnlijk glimlachje. Hebben vrouwen een ander gevoel voor humor dan mannen?

Over het algemeen is er wel een scheidslijn aan te brengen in het gevoel voor humor van de verschillende seksen. Vrouwen spotten vaak met zichzelf om mensen aan het lachen te krijgen, schrijft Vrij Nederland in een uitgave van afgelopen zomer. Ze maken liever zichzelf belachelijk dan anderen. Dit in tegenstelling tot de man, die zichzelf juist wat groter maakt dan hij in werkelijkheid is. Grove humor, verteld aan de bar met een halfvol biertje in den hand, verpakt in een mooie anekdote met een knallend einde waarop mensen moeten lachen. De vrouw zet in samenwerking met haar omgeving iets grappigs neer. Iets subtieler, gevoeliger en met samenspel.

Maar ook de grof-behumorde vrouw is nu in aantocht. Gebieden die vroeger mannenterrein waren, worden namelijk nu ook vrouwenterrein. De zakenwereld bestaat bijvoorbeeld niet meer alleen uit testosteron, maar ook uit oestrogeen. Met een vervaging van de scheidslijn in vrouwen- en mannenhumor als gevolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten